Ahad, 31 Januari 2016

RESIPI BUAH KEPAYANG
Hi semuaaaa ... waaaa lamanya umi tak update blog .. bz je memanjang .. hari ni baru de masa hihi ..

Hari ni umi ot.. jd rehat 5 min untuk update blog .. hip hip hurayyyyy!!!

Kawan2 tau tak buah kepayang? Haaa .. ala lagu mabuk kepayang tu. Actually,buah ni kalau tk direndam ..diprocess dgn baik .. barulah mabuk kepayang hihi.


Inilah buah kepayang


Umi selalu tgok org jual buah nie .. 1 hari tu .. kakak pt masak kt pantry .. jadi kakak tu jemput umi rasa ..

Lepas tu .. pop! Wauuuu sedap juga buah ni .. lepas tu .. umi ronde2 pasar tamu .. tak jumpa .. huhu

Haaaa ..nk dibuat cerita .. akhirnyaaaa. Umi jumpa jugak buah ni dijual.

Tadaa .. panjang betol cerita .. ni resipinya.


BAHAN2NYA
2 Gengam buah kepayang dihiris2
2 ulas bawang putih dan merah
Ikan bilis secukup rasa
Cili secukup rasa
Garam secukup rasa

Mula2 kawan2 tumbuk ikan bilis dan bawang ..pas tu tumis .. masukkan buah kepayang. Dah nampak empuk .. kwn2 boleh la letak sayur mcm kecur manis .. sayur kacang atau sayur2 daun yg kawan2 suka.

Mcm umi ..umi suke mkn sayur daun ala2 tauge ... tpi nama sebenarnya Tou Miaw.

Tadaaa


Haa mcm mana? Selamat mencuba semua (^_^)





6 comments:

Unknown berkata... Reply To This Comment

slm n slmt pagi...buah kepayang?.sllu dgr name buah ni...rupanya ade ehh...umi adakah ia sama buah ciku?..

Unknown berkata... Reply To This Comment

sugeng dalu umiiiiii!!!....ouh bizi bha dia....ok moge sihat n ceria sllu...(^_^)

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

Hi uchi .. a a lama menghilangkan diri sebab bz memanjang hihi.

Uitttt sedap buah kepayang ni. Rasa kacang2.. ciku tu dah lari sgt ceritanya.


Alhamdulillah .. umi chat aje dong

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Tiba2 teringin nak makan kepayang rebus dgn garam. Mana nak dapat ye? Saya duk KL.

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

Kalau kat KL saya tak pasti nk dapatkan kat mana sis .. Mungkin di kampung2 ada jual.

Unknown berkata... Reply To This Comment

Kat pahang banyak